Com ha canviat

El municipi de Salt en els darrers 25 anys, ha sofert una sèrie de canvis a nivell cultural, social, d'habitatge, i d'ocupació. És per això que hem volgut fer una síntesi d'aquests canvis, us els presentem a continuació:



POLÍTIQUES D'HABITATGE

Arrel de la crisis econòmica, la generalitat de Catalunya  va crear l’agència de l’habitatge, que gestiona totes les oficines d’habitatge municipals. Aquesta permet que la gestió de les polítiques d’habitatge siguin més simples i àgils, així poden donar una atenció personalitzada a tothom.
L’oficina de l’habitatge de Salt, neix amb l’objectiu de garantir totes les consultes i peticions que estiguin relacionades en qualsevol àmbit de l’habitatge. Es posa a l’abast de tots els ciutadans i ciutadanes del municipi, la  diversa informació relacionada amb les polítiques d’habitatge, per facilitar-los tots els tràmits.


L’oficina ha creat una borsa de lloguer social, per tal, d’ocupar les vivendes que estan buides.  Amb aquesta borsa, el que s’intenta  és donar garanties als propietaris i facilitats de pagament als llogaters.

A Salt, hi ha un servei de mediació, que facilita la resolució de conflictes entre la comunitat de veïns, o entre propietari i llogater.
D’altra banda, hi ha un pla de xoc, que consisteix en adjudicar set vivendes de protecció oficial, en règim de lloguer. Aquests habitatges tenen entre 46 i 47m2 . En aquest cas, els beneficiaris seran estudiants universitaris o joves menors de 35 anys.
L’oficina de l’habitatge, també ofereix la possibilitat de rehabilitació dels edificis més antics o  dels més deteriorats. A l’hora, facilita les adaptacions d’aquelles vivendes que son de persones amb mobilitat reduïda.
Tot i que hi ha l’oficina, les politiques d’habitatge, estan molt deixades de banda, ja que cada cop més, han augmentat els desnonaments. És va fer una proposta perquè l’oficina d’habitatge, juntament amb serveis socials, realitzés una mediació per evitar els desnonaments, però no s’ha dut a terme.
En general, l’ajuntament, és centra més en altres àmbits, i deixa de banda altres aspectes importants com l’habitatge.


POLÍTIQUES D'OCUPACIÓ

Salt, fa vint anys constava de 21.807 habitants i actualment consta de 30.146 habitants.
Als anys 90, va haver la segona onada d’immigració provinents de fora d’Espanya amb qualificacions d’estudi baixes. Això provoca que la població de Salt, sigui considerada de poc prestigi. A partir de l’any 1997 l’atur, va començar a disminuir en gran quantitat a causa del boom immobiliari.

En els últims anys, en el comerç de Salt, hi ha una gran transformació. Els comerços d’aquells que els veïns anomenen “de tota la vida” han anat tancant arreu del municipi per diversos motius. En vint anys, ha vist com ha disminuït substancialment el nombre de comerços. Ja fa anys, l’obertura de centres comercials a Girona han estat  una pressió massa forta per  comerços familiars. Un altre canvi, és la composició demogràfica de Salt. Molts saltencs han marxat, i han vingut molts de nouvinguts, culturalment diferents i també amb unes necessitats  i referències comercials  molt diferents.  Aquest fet,  ha provocat que en els últims anys en el municipi han sorgit molts canvis en la tipologia dels establiments comercials, tot allunyant-se dels estàndards. I obrint-se de manera desordenada i sense cap mirament.  

La població de Salt, ha hagut d’espavilar-se i buscar feina en poblacions del voltant, convertint així el municipi en una ciutat dormitori. On les persones, només l’utilitzen per dormir.

L’any 2005 aproximadament, va haver-hi un gran canvi amb la creació d’un centre comercial anomenat Espai Gironès. Salt deixa de ser un poble marginat, la gent d’altres poblacions decideix fer-hi visita i gràcies a això donen vida al poble. Per altre banda, cal dir que s’ofereixen llocs de treball per a la població i això és molt positiu.


POLÍTIQUES CULTURALS

A Salt, hi ha diversos equipaments culturals, com el museu de l’aigua, el teatre de Salt, la Mirona, les dos biblioteques, l’escola de belles arts,  i la factoria cultural coma cros. A part dels equipaments, hi ha aproximadament unes 200 entitats que s’encarreguen de transmetre la cultura tradicional.

El teatre de Salt, participa cada any en el festival de temporada alta, oferint una gran varietat d’obres de teatre adreçades a infants, joves i adults. A part del festival de temporada alta, també és un espai que utilitzen altres entitats de Salt, com pot ser el nou espiral, o petites companyies de teatre. Tant mateix des del institut Vallvera porten 10 anys aproximadament, fent teatre amb els alumnes, i el presenten al teatre de Salt.
D’altra banda hi ha “La Mirona” un equipament, on es fan concerts per a joves, i grans. Des de l’estació jove de Salt, punt d’informació de joves, es preparen diverses activitats que es realitzen per tot el municipi, i sobretot, és realitzen a la Mirona. D’aquí uns dies es celebra un festival de música, on els cantants, grups etc.. són del poble. En aquest festival es dóna oportunitats als joves que es volen dedicar a la música.

Les biblioteques públiques de Salt, ofereixen diversos serveis, tan per a la gent del poble, com per a les escoles. De manera que totes les escoles del municipi, van un cop al mes a les biblioteques per llegir i potenciar en els nens i nenes, la lectura i la comprensió d’aquesta. La biblioteca Massagran, és la biblioteca per als nens i joves, on es fa un dia a la setmana l’espai lector, i algun dia especial hi ha sessió de conta contes.

A la biblioteca publica de Salt, situada a la antiga fàbrica de la coma-cros, és la biblioteca dels adults, tot i que te una part de biblioteca infantil. En aquest espai, la biblioteca infantil, sovint hi ha bebeteca, on les famílies hi poden accedir amb els nadons, i intercanviar experiències amb altres famílies i trobar contes i llibres per als infants.

Fàbrica coma-cros 1857-1999

Finalment, a la factoria cultural coma-cros, l’antiga fàbrica, ha sigut adaptada per poder acollir a diverses entitats de Salt, com poden ser els Marrecs, els diables d’en Pere Botero, entre altres.
A partir dels anys 70-80, van començar a sorgir diverses entitats de lleure, oci, esport... destinades a transmetre la cultura tradicional. Amb el boom d’immigració que hi ha hagut en els últim anys, s’han creat noves entitats, de diferents cultures, com poden ser de ètnies africanes, marroquines, sud-americanes,entre d’altres; sense oblidar a les entitats que ja hi havia.


Fa uns vint anys enrere hi havia unes 15 entitats aproximadament, ara actualment n’hi ha unes 200.  Totes aquestes entitats són formades per voluntaris sense ànim de lucre. Aquestes, s’han de registrar en el govern civil i complir amb les normatives, és a dir, s’han de tenir uns estatuts, un president (o director)...

Les institucions tenen la obligació de destinar part del pressupost a la cultura i a les entitats, però actualment amb tantes retallades, l’ajuntament de Salt ha retallat un 40% el pressupost de cultura, al igual que la generalitat. Per aquest mateix motiu, per poder a dur a terme les diferents activitats de les entitats, els voluntaris d’aquestes, posen dels seus propis diners.


COHESIÓ SOCIAL 

Salt és un dels municipis de Catalunya, on hi ha un índex molt elevat d’immigració, i sobretot procedent de diversos països, ja siguin comunitaris ( d’altres països de la unió europea) com extra comunitaris (Africans, Asiàtics, Sud-americans...) Aquest provoca, que en un territori relativament petit hi convisquin moltes cultures diferents, i que sorgeixin conflictes.
Per això des de l’ajuntament, i més concretament des de l’àrea de convivència, s’han dut a terme diversos projectes perquè aquestes cultures tant diverses convisquin, però tampoc s’ha aprofundit gaire.
L’últim projecte que s’està duent a terme, actualment i, sembla que funciona, és el projecte juguem. Aquest projecte es fa amb la intenció d’aprofitar els espais públics, com són els patis de les escoles i les places del carrer, per dinamitzar-los fent tallers, jocs , coneixement de l’entorn etc.. de manera que, des de una perspectiva lúdica i educativa, els nens i joves conviuen i respecten aquets espais.
D’altra banda, aquest projecte també va adreçat a les famílies per conscienciar-les dels perills que tenen els seus fills passant moltes hores al carrer, o per conscienciar-los de que els han d’acompanyar.
Un dels objectius principals d’aquest projecte, es que juntament, amb serveis socials, es detectin a aquells infants amb NEE, o amb perill de risc social, o simplement, amb falta de recursos de les famílies, etc...

Salt disposa de transport públic per moure’s per Girona i pels municipis del voltant.  Per anar a poblacions properes, els habitants de Salt poden utilitzar el transport interurbà, o el carril bici que hi ha a les deveses de Salt.

Les poblacions a les quals pots anar des de Salt, són:  Aiguaviva, Amer, Anglès, Bescanó, Caldes de Malavella, Campllong, Cassà de la Selva, Cellera de Ter, Fornells de la Selva, Girona, Olot, Planes d’Hostoles, Les Preses, Riudellots de la Selva, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Vilablareix i Vilobí d’Onyar.
Totes aquestes destinacions, no són directament des de Salt, sinó que l’origen és una població i la destinació és una altre però Salt és una població de pas i això fa que creïn una parada i així els habitants de Salt no tenen que anar a la ciutat central per realitzar la mobilització d’una zona a una altre.

Salt, també promou l’activitat física amb el tema de la mobilitat, amb un carril bici anomenat el Carrilet que va d’Olot fins a Girona amb 54km de recorregut total, ocupant Salt 1,7 d’aquets quilometres. 

EN RESUM....

El municipi de Salt ha crescut molt en els últims vint anys a causa de la immigració extracomunitària que s’ha instal·lat en el territori. Això ha provocat que els 30.146 habitants, es concentrin en 3km2, ja que una part molt important del terme municipal són Deveses i per tant són espai natural protegit. Per tant, hi ha molta densitat de població, uns 9.000 habitants/Km2.

A la zona centre del poble, els edificis són molt assequibles a causa de la seva baixa qualitat. Antigament, van ser creats per l’onada migratòria dels anys 70, provinents del sud d’Espanya per treballar, i així poder oferir-los un habitatge mínim. Ara, aquests han deixat els edificis per establir-se a altres zones o municipis i els que ara ocupen els edificis són majoritàriament els nouvinguts d’altres països.

Les condicions reduïdes dels habitatges en els quals han de conviure un elevat nombre de persones i els hàbits de l’ús de l’espai públic propis del país d’origen que no són del tot adequats en la nostra realitat urbana actual fan que s’ocupi l’espai públic com a única alternativa de relació veïnal i d’oci per part de la població immigrant. Ja que tenen per costum d’estar molt al carrer.

Fa aproximadament uns vint anys, Salt constava de 21.807 habitants els quals gran part de la població eren autòctons. Ara, n'hi ha 30.146 i la majoria són immigrants d’altres països. I s’ha arribat a la conclusió que això ha passat perquè a Salt no hi ha feina i perquè la població autòctona a través de la seva capacitat de mobilitat tria marxar fora del municipi a fer  diferents activitats tant d’oci com d’altres tipus. Ja que, renuncien a utilitzar els mateixos espais, molt poca població autòctona els comparteix. Salt es converteix en una població dormitori.



Al 2005 aproximadament, hi ha una millora en el tema de feina, gràcies a que obren un centre comercial però no és suficient, i el poble segueix sent marginat.

El problema de que no hi ha feina, desenvolupa molts conflictes.
Des de l’ajuntament, entitats i persones voluntàries s’intenta disminuir aquests conflictes.  Però no és suficient. Salt podria millorar en molts aspectes. La necessitat i la desesperació de molts dels habitants, fa que  en els últims anys hi hagi més violència, robatoris i conflictes entre els llogaters i els propietaris. I això, provoca que no hi hagi seguretat en el poble per a les persones. Per aquest motiu, la gent passa de llarg i el marginen. 
L’ajuntament, crea projectes perquè tots aquets conflictes passin el mínim possible. No és suficient la seva implicació. Perquè ells, ja saben de la gravetat d’aquests i del que costa disminuir i conscienciar la població. Tot hi així, no busquen altres solucions.

Els immigrants es concentren al centre de Salt que és la zona més desfavorida. Però també hi ha una altre zona anomenada la Massana, la qual podríem considerar que és una zona privilegiada, on les cases i edificis són d’alta qualitat i tenen molts més recursos.

La gran diversitat de cultures, en un principi no sembla un problema, però poc a poc es va veient que sí. Aquestes estan molt poc valorades i per aquest motiu, a part de la crisi econòmica, els pressupostos destinats a aquests col·lectius són molt baixos. Sí que hi ha entitats i molts voluntaris que ho consideren important per a la població però no és suficient. A Salt, hi ha molta necessitat cultural i no hi ha recursos per solucionar-ho.

Les escoles tenen un 98% d’alumnat d’altres països, on la gran majoria dels pares no donen la importància que és necessària a l’escola. I aquest fet provoca que, la població jove no acabi els estudis i això acaba essent el peix que es mossega la cua. Hi ha poca feina, i la poca que hi ha aquesta part de la població no la poden fer, ja que no estan qualificats. No tenen ingressos, per aquest motiu no tenen diners, i no poden pagar ni tenir cobertes les necessitats bàsiques.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada